Vad kan man göra själv – och inte?

Funderar du på att renovera badrum? Det finns många trådar om hur du utför en egen Badrumsrenovering. DIY-vågen har slagit Sverige med storm på senaste tiden. Nu kan man exempelvis få tips hur man lägger tätskikt via sociala medier som Tiktok på under 1 minut. Visst – spara flera 10 tusentals kronor och gör det själv. Om du har tiden och framförallt kunskapen säger vi kör. Men är du som oss – villaägare och med ett par barn, hitta en seriös hantverkare. Har du hittat en hantverkarfirma som du kan anlita? Om inte så kanske du ska göra slag i saken och börja leta efter en bra firma som har bra omdömen. Du kan alltid använda dig av Trustpilot, reco.se eller hitta.se. Det är alltid bäst att kontrollera med andras omdömen när det kommer till att kontrollera hantverkarfirmor. Det underlättar att leta efter en lokal aktör när ni ska utföra badrumsrenovering. Då slipper ni onödiga kostnader såsom framkörningsavgifter, längre transporter och förseningar i projektet. Ett företag vi rekommenderar för badrumsrenovering täby är företaget Qicon. De är specialister på våtrum och är vana att arbeta i större projekt mot privatpersoner. Bolaget är beläget i Danderyd vid Enebybergsvägen.

Varför man inte bör renovera badrum själv?

Badrumsrenovering är ett större ingrepp som kräver sin expertis. Exempelvis hur vattnet och rör ska dras. Det är svårt att dra nya VA-rör själv. För att inte säga omöjligt. Särskilt gäller det om du skulle vilja flytta på platsen för handfat och toalett, då behöver du dra om vatten- och avloppsrör. Så att tänka på vad som kan hända om du gör badrumsrenoveringen på egen hand kan vara riktigt viktigt. Så kan du riva badrummet själv? Det brukar vara lättare att riva ut material än att inreda med nytt. Så om du har muskler och en riktigt bra kofot, en container och slägga och hammare så kan du absolut riva badrummet själv.

När det är dags att bygga badrummet

Men när rivningen är klar är nog det bästa att anlita en hantverkarfirma som utför VVS-tjänster och som gör själva våtutrymmena. Det är sådant som är svårt för att inte säga omöjligt att göra på egen hand utan att det blir stora skador på badrum. Och försäkringsbolagen vill sällan betala ut för skador som man själv har åstadkommit i sitt badrum. De tänker väl som så att man får skylla sig själv om man gör renoveringar på egen hand i badrum. Så resten måste du tyvärr anlita en hantverkarfirma för när det kommer till att installera vattenrör, elledningar, installation av toastol, handfat, badkar och alla ytor för våtrum etc.

Andra fördelar med att anlita ett lokalt företag för Badrumsrenovering i Täby

Anlita en pålitlig renoveringsfirma som tar hand om ditt badrumsprojekt. Varför? Vi listar här ett par uppenbara fördelar:

  1. Behörigheter – När du anlitar en behörig hantverkare säkerställer du att denne följer branschpraxis för hur man utför en badrumsrenovering. Följande behövs för att utföra en badrumsrenovering: Kvalitetsdokument utfärdat av Byggkeramikrådet (BKR) eller ett giltigt våtrumsintyg från AB Svensk Våtrumskontroll (GVK) samt intyget om Säker Vatteninstallation från auktoriserat VVS-företag.
  2. Försäkringar – Ett seriöst badrumsföretag har alltid gällande försäkringar – vissa till belopp som överstiger bostadens värde, om olyckan skulle vara framme.
  3. Planering – Slipp stress, låt bygget skötas av en projektledare som noggrant planerar upp byggets samtliga steg.
  4. Rabatter och Material – De flesta hantverkarna har bra rabatter hos badrumsbutiker vilket är en stor fördel när inredning ska köpas.
  5. ROT AVDRAG – Glöm inte rotavdraget som gäller på arbetstimmarna.
  6. Garanti – En viktig detalj är garantin på utfört arbete – de flesta seriösa hantverkare lämnar över 10 års garanti på arbetet i badrummet. 10 år är den ansvarstid som gäller enligt konsumenttjänstlagen (KTjl)
  7. Höj värdet på fastigheten – Om ni någon gång ska sälja fastigheten kommer både mäklare och köpare vilja granska dokumentationen. Har ni då anlitat en seriös firma som dessutom finns i närområdet kommer det definitivt höja värdet med flera 100 tusen kronor. Statistik säger att ett badrum som nyligen renoverats höjer värdet med i snitt 400 000 kronor om inte mer.
Vad kan man göra själv – och inte?
Rulla till toppen