Drömmer du också om ett fint trägolv?

Golvläggning Nacka

Drömmer du om att få ett riktigt fint trägolv? Men vilket slags trägolv önskar du?
Det är ganska stor variation mellan olika träslag. Många som tänker sig ett trägolv tänker kanske att det inte spelar så stor roll vilket slags träslag som man väljer till sitt trägolv, men det är stor skillnad mellan de olika träslagen.
Här presenterar vi några olika slags träslag till ett trägolv.

Trägolv av ek

Det vanligaste trägolvet som vi brukar se i svenska hem är oftast ett parkettgolv och de flesta parkettgolv är oftast gjorda av ek. Ek är som träslag ett mycket tåligt trä. Det är möjligt att böja ek, och det blir ett ganska hårt trägolv. Det innebär att det kommer att hålla i många år utan att det får hack och repor i det. Det går också utmärkt att slipa om det golvet, nästan hur många gånger som helst.

Trägolv av furu

Vill du ha ett ljust trägolv är furu bland de vanligaste trägolven att lägga. Oftast ser vi furu som trägolv i många hem, furu är ju ett annat ord för Björk. Och som du ju vet är Björken ett väldigt ljust träslag. Furu som trägolv är ett lättskött, och ganska mjukt trägolv. Furugolv är också det slags golv som du kan slipa om, nästan hur många gånger som helst. Enda nackdelen med furu är att det är känsligt för repor och jack i golvet.

Trägolv av ask

Ett askgolv blir ofta ett mycket vackert trägolv. Det är hårt och segt, det tål slitage och håller i många år. Ask är liksom både furu och gran, ett ganska ljust trä. Ask har en blandning av grått och ljust träslag, och bildar därför ett mycket vackert golv om du gillar att få ett trägolv med många skiftningar.

Trägolv av gran

De allra flesta trägolv har ett lager av gran. Tillsammans med furugolv är grangolv det vanligaste i Sverige, och i övriga Norden. Kanske för att det växer så bra med granar i våra skogar? Jag vet inte om det är så, det är mest en gissning. Ett grangolv är, liksom furugolv, lättskött och det blir ett mycket tåliga golv.

Trägolv av körsbär

Ett trägolv av körsbär blir ett lite mörkare trägolv, liksom ett trägolv av teak. Att ha körsbärsträ som ett golv är ju inte så vanligt, vilket kanske är synd då körsbärsträ blir ett tåligt trägolv, med fina ådringar. Förutom träslaget är även behandlingen av trägolvet som ger ditt trägolv ett karaktäristiskt utseende. På dessa sätt kan du bestämma hur du vill att trägolvet ska se ut hemma hos dig.

Ja, det var ganska många träslag som du kan välja för din golvläggning hemma. Vilket träslag väljer du?

Drömmer du också om ett fint trägolv?
Rulla till toppen