Ska landsortsbor betala för enskild väg?

Bor man på landet kan man behöva anlita takläggare i Stockholm.

I dagarna kom en nyhet om landsortsborna som bor avlägset ute på landet. Det har visat sig att landsortsborna är tvungna att betala för sitt eget underhåll av enskilda vägar. Byarna och orterna på landet får bidrag från kommunen och staten för att underhållet vägarna till och från byarna, men de enskilda vägarna måste landsbygdsborna betala ur egen ficka. Och det kan ju vara ganska så orättvist. Det handlar ju om landsbygdsbor som betalar skatt, både till stat och kommun som ska bekosta underhållet för alla riksvägar och vägar som kommunerna förfogar över.  Det finns de som påstår att de enskilda vägarna, finns på den egna marken, och att det är vägar som landsbygdsborna äger, medan vägarna som finns i hela Sverige och i kommunerna så äger staten och städerna, och då ska alla vara med och betala för dem, eftersom alla får köra på dem. Rätt eller fel?

Livet på landet är verkligen annorlunda

Som landsbygdsbo är man ju mycket mer isolerad och hänvisad sig själv än om man bor i tätort, och ännu mer om man bor i flerfamiljshus. Har man flera hus på sin tomt (lada, fähus, garage) så måste man ju se över alla husen regelbundet. Med alla husen, behöver man se över dem minst varje sommar, ibland oftare än så. Detta är vad man alltid bör göra oavsett säsong:

  • Se över taket. Egentligen är det viktigt att se över taken varje gång som det har stormat, varit ett riktigt busväder och regnat eller snöat riktigt mycket. Om du själv har svårt att gå upp på taket och reparera någon eventuell skada, anlita en professionell takläggare. Här kan du läsa mer om duktiga takläggare.
  • Renovera fönster regelbundet. Det är så med husfasader att det är väldigt utsatt. Så gott som varje sommar bör man se över fönster. Finns det sprickor i träet? Har målarfärgen börjat flagna? Hur är kittet på fönster? Särskilt på vintrarna märker man om det drar för fönster. Då är det verkligen dags att antingen byta fönster eller renovera och isolera dem
Ska landsortsbor betala för enskild väg?
Rulla till toppen