Skydd mot inbrott

Snittet i Sverige är fyra anmälda inbrott per 1000 bostäder, men det ser mycket olika ut mellan olika delar av landet. Mest utsatta är kommunerna i Stockholmsområdet, och i topp ligger Danderyd. Flera små kommuner i Skåne, som Hörby och Åstorp, drabbas också av många inbrott. 

Minst antal inbrott sker i Dorotea i södra Lappland. Men hur ser det ut i Östergötland? Visst sker det inbrott här också, framför allt i de stora städerna Linköping och Norrköping. Och det händer att polisen griper tjuvar även i Ljungsbro.

Var sker flest inbrott?

Statistik över inbrott dras alltid, precis som annan statistik, med problemet att det tar tid att sammanställa den. Den statistik som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) presenterar på sin sajt är från 2019. Under detta år minskade inbrotten i landet med 14 procent jämför med föregående år. Under 2020 minskade inbrotten troligen ytterligare, eftersom pandemin gjorde att svenskarna var hemma mer, både på vardagarna och under sin semester.

Inbrottsförsök

En annan följd av pandemin är att fler lämnar städerna, och flyttar till mindre orter eller till landsbygden. En anledning är att de kommit fram till att de kan arbeta hemifrån, men behöver mer bostadsyta för att kunna göra detta effektivt. En villa på landet kostar i de flesta fall mindre än en lägenhet i stan, och att bo på landet har ju också många andra fördelar. Det är få som bor i Vreta kloster som hellre skulle bo inne i Linköping eller Norrköping. 

Inbrott i villa och lägenhet

Men vad har detta med inbrott att göra? Jo, faktum är att det är vanligare med anmälda inbrott i lägenhet än i villa, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. När fler flyttar till hus kan det alltså leda till att inbrotten minskar. 

Men varför är inbrott vanligare i lägenhet? En anledning kan vara att det är enklare att säkerhetsanpassa en bostad man äger, som ett hus, än en bostad man hyr. Det gäller bland annat att installera säkerhetsdörr, eller lås på fönstren.

Skydd mot inbrott

Ett svar på ”Skydd mot inbrott

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen